Puheenjohtajan terveiset

Hei,                                                                                                    Helsingissä 27.11.2024

Olen Christa Pessi Helsingistä ja sain jatkokauden syyskokouksessa vuosille 2025-2026. Olen erittäin otettu luottamuksesta ja valmis pistämään itseni likoon ammattiosaston jäsenten eteen. Kiitos luottamuksesta kaikille! 
Asiat etenevät vain yhdessä tekemällä ja omaa tekemistäni ohjaa ensi vuoden teemana yhteistyö. Yhteistyö osaston työntekijän sekä johtokunnan kanssa sekä jäsenten parempi osallistaminen toimintaan. Myös yhteistyö muiden osastojen kanssa on tavoitteena vuodelle 2025. 

Meille tuli valituksi uuteen johtokuntaan useita uusia jäseniä ja fiilis valinnoista on itselläni erityisen hyvä. Ehdokkailla oli halu vaikuttaa pamilaisten arkeen aktiivisesti. Sitä tarvitsemme entistä enemmän tässä muuttuvassa työelämässä.

Tekemistäni ohjaa omassa työssäni työsuojeluvaltuutettuna työntekijät ja täällä luottamustehtävissä jäsenet. Tavoitteen tulee olla kirkas, jotta tulee tehtyä oikeita asioita =)

Nyt tuleva vuosi 2025 tulee olemaan tiukka alkavien TES-neuvottelujen osalta. Tarvitsemme jokaisen jäsenen tukea, jotta PAM saa mahdollisimman hyvän sopimuksen myös kaupan alan työntekijöille. 

Olemme mukana SAK:n yhteisessä koordinaatiossa ja onkin tärkeää muistaa tukea myös muita aloja. Työskentelemme matalapalkka-alalla ja palkalla ei aina ihmiset meinaa pärjätä. 

Ole siis itse aktiivinen omalla työpaikalla, kerro miksi järjestäytyminen on tärkeää ja että jokaisen panoksella on merkitystä!

Lisään syksyn valtuustossa pitämäni puheet tähän alapuolelle. Valtuusto on paikka, minne on vaalien kautta valittu jäsenet. Olen itse tällä hetkellä valtuuston 1. varapuheenjohtaja. Tämän luottamustehtävän kautta olen mukana PAMin hallituksen kokouksissa. 

Olin myös mukana viime kaudella valtuuston jäsenenä. Valtuustossa on mahdollisuus vaikuttaa ja nostaa keskusteluun ajankohtaisia aiheita. Näin olen tehnytkin jokaisessa kokouksessa. Liitto on me jäsenet!

Muistathan suositella PAMin jäsenyyttä työkavereille!

(Tsekkaa jäsenhankintakampanjamme, joka on voimassa joulukuun loppuun.)

ystävällisin terveisin Christa 

ps. mikäli sinulla on ideoita, ajatuksia tai haluaisit olla osaston toiminnassa mukana, niin laita meille viestiä. 

Helsingissä 19.11.2024

Hyvät puheenjohtajat, valtuuston jäsenet ja muu kokousväki

Kaupan alalla on työpaikoilla paljon häiriökäyttäytymistä, väkivaltaa, häirintää, seksuaalista häirintää sekä muuta epäasiallista käytöstä. Näpistystilanteet tuovat työpaikoille paljon vaaratilanteita. Vaikka henkilökunta olisikin koulutettu tilanteita varten ei aina ole mahdollista välttää väkivaltaa tai häiriötilanteita.

Valitettavasti tilanteet kohdistuvat suuresti pienille työpaikoille, missä työntekijöitä on pieniä määriä. Vartijoiden saapuminen työpaikalle kestää. Yhteiskunnassa ihmisten pahoinvointi kasvaa, kun leikkauksia tehdään entistä enemmän. Joskus ihmiset joutuvat varastamaan jopa ruokaa. Yrityslähestymiskieltoa on edelleen edistettävä, vaikka se ei yksin tuo ratkaisua alalle. Työnantajan on varmistettava turvallisuus työpaikoilla.

Myös työntekijöiden tukeminen tämänkaltaisissa tilanteissa on otettava parempaan tarkasteluun. Tällä hetkellä työntekijä joutuu itse henkilökohtaisesti tekemään rikosilmoituksen ja menemään oikeuteen. Tämä koetaan joskus haastavana ja kuka nyt haluaisi nähdä silmästä silmään ihmisen, joka on esimerkiksi uhannut tappaa tai muuta. Työntekijöitä myös entistä enemmän maalitetaan ja selvitetään henkilöllisyyksiä ja seurataan. Onkin jo herännyt keskustelua siitä, että onko nimikyltti työpaikalla pakollinen. 

Työntekijä tekee työnsä ja mielestäni on jokaisen oikeus kokea työpaikkansa turvallisena ja että esihenkilöt tukevat tarpeen tullen. 
Joku sanoo, että ei tässä mitään, on jokapäiväistä ja ei tunnu missään.
Onko tämä ok ja haluammeko asioiden olevan tällä tolalla? 
Myös liitto voisi tässä olla apuna. Nyt ollaan apuna sopimusasioiden rikkomisissa. Tässä olisi paljon parannettavaa.

Työntekijä, joka voi tehdä työnsä rauhassa ilman pelkoa väkivallasta tai uhkatilanteista voi hyvin ja sitoutuu todennäköisesti työpaikalleen paremmin.

Yhdessä parempaa!

Helsingissä 20.11.2024 Valtuuston kokouksen päätöspuhe 

Arvoisat puheenjohtajat, valtuuston jäsenet, johtoryhmä ja muut kokousedustajat

Meillä on takana aktiivinen valtuuston kokous. Olen erittäin iloinen siitä, että uusi valittu valtuusto on aktiivisesti nostanut työpaikkojen asioita esille. Tämä on siihen juuri oikea paikka!

Meillä on haasteelliset ajat työelämässä. Useilla aloilla työntekijät kamppailevat toimeentulon ja työolojen kanssa. Koko yhteiskunnan hyvinvointijärjestelmän mureneminen ja matalapalkkatyön kasvavat haasteet luovat jatkuvaa painetta ja epävarmuutta. On helppo tuntea epätoivoa, kun kaikki tuntuu olevan vastakkain työntekijöiden etujen kanssa, ja monet eivät pääse edes alkuun työmarkkinoilla, vaikka kuinka yrittäisivät.

Ammattiliiton rooli tässä kaikessa on erityisen tärkeä. Liitto on se tukiverkko, joka voi auttaa työntekijöitä pysymään pystyssä ja yhdessä, vaikka taloudelliset ja poliittiset tuulet ovatkin kovia. Luottamushenkilöiden on tuotava esiin juuri ne asiat, jotka jäävät helposti vähemmälle huomiolle: työntekijöiden työhyvinvointi varmistamalla riittävät lepoajat, oikeus tasapainoiseen työ- ja vapaa-aikaan, työpaikan turvallisuus on varmistettava nykyistä paremmin, ja ennen kaikkea on varmistettava riittävän toimeentulon takaaminen.

Palvelualoilla osa-aikatyöt ja työn sirpaleisuus useilla työpaikoilla vaikuttavat yhteisöllisyyteen ja ryhmään kuulumiseen. Tämä myös heikentää liitolle tärkeitä elementtejä, kuten jäsenhankintaa ja kollektiivista vaikutusvaltaa. Järjestäytymisen puolustaminen on monessa mielessä myös työntekijöiden oikeuksien puolustamista – he tarvitsevat liittoa ja yhteisöä, jotta voivat neuvotella paremmista työehdoista ja oikeuksistaan. Tässä ajassa on oltava vahvana ja yhtenäisenä. Tämä TES-kierros ei ole enää samalla tasolla kuin aiemmat, vaan liiton toimintaa ja olemassaoloa koetellaan.

Matalapalkkatyön ja osa-aikaisuuden kasvu on omiaan lisäämään eriarvoisuutta. Lapset ja nuoret ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Kun vanhemmat eivät pysty tarjoamaan taloudellista turvaa, on koko sukupolvi vaarassa jäädä paitsi tasa-arvoisista mahdollisuuksista. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää nostaa esiin myös yhteisön vastuu. Onko tämän päivän yhteiskunnassa mahdollisuus kaikilla hyvään elämään?

Työpaikoilla järjestettävä osallistuminen ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet ovat keskeisiä tekijöitä työhyvinvoinnin parantamisessa. Työntekijöiden pitäisi olla mukana paitsi työpaikan kehittämisessä myös siinä, miten heidän oma työkuormansa ja elämänlaatunsa voidaan parhaiten tukea. Työnantajien tulee ymmärtää, että työntekijä on enemmän kuin vain "resurssi" – hän on elävä ihminen, jolla on omat tarpeensa ja rajansa. Ja jos nämä tarpeet ja rajat jäävät huomiotta, työpaikalla ei ole hyvinvointia eikä tuottavuutta pitkällä aikavälillä.

Tässä ajassa korostuu erityisesti meidän luottamushenkilöiden rooli. Hyvät valtuutetut: olette vaalien kautta valittuina tänne valtuustoon. Valtuusto on kasvot jäsenistöön päin ja meistä jokaisen osallistumisella on koko ketjun näkökulmasta tärkeä rooli.

Olen saanut palautetta jäsenistöltä siitä, että nuoret pelkäävät toimia työpaikoilla. He eivät aina tiedä omia oikeuksiaan tai osaa niitä vaatia. On erityisen tärkeää tässä ajassa olla myös nuorten tukena ja apuna.

Samin alkupuheessa nostama yhteinen tekeminen ja junan pysäyttäminen on yksi meidän tärkeimmistä tehtävistämme. Me voimme yhdessä vaikuttaa, puhua asioista, kertoa liiton merkityksestä ja siitä, että liitto on me. Meillä jokaisella on oma osuutemme tässä. Pohditaan syvällisesti syitä, miksi näihin ay-juttuihin olemme lähteneet mukaan.

Uskoisin, että suurimmalla osalla on syynä ollut halu vaikuttaa ja olla heikomman puolella.

Ole rohkea ja puhu näistä asioista ja muistuta siitä, kuinka tärkeää luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen ja liittojen rooli on. 
Kun työpaikoilla vallitsee epävarmuutta ja jatkuvaa muutosta, me tarvitsemme vahvan äänen, joka tuo työntekijöiden huolet ja tarpeet esiin ja muistuttaa siitä, että työpaikat eivät voi toimia ilman oikeudenmukaisuutta ja kunnioitusta työntekijöitä kohtaan.

Pysytään liittona ajan hermoilla ja muistetaan, että vaikka muutos on välillä kiivas ja epävarma, yhteinen tahto ja yhdessä tekeminen sekä toistemme tukeminen voivat muuttaa asioita.

Mitä meille kuuluu? 

Sopimus paremmasta työelämästä!

Yhdessä parempaa!